Spel uitleg padel

Spelverloop

Tijdens padelrally’s mag de bal slechts eenmaal de grond raken. Een padelspeler mag kiezen om de bal te laten stuiten of hem te volleren. Een Padelvolley mag alleen op de baan niet geslagen worden als return. Zodra de bal stuit moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk van de padelbaan te raken, anders is het een fout. Nadat de padelbal heeft gestuit mag hij de wand of het hekwerk van een padelbaan een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt. De padelontvanger mag de bal direct in het speelveld van de padeltegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden van de Padelbaan terugspelen. Als de padelbal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld van de Padelbaan over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt; behalve als een speler buiten de kooi van de baan de padelbal terugspeelt. Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuit of een padelspeler op een andere manier de padelregels overtreedt.

Score verloop
Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Padelwedstrijden zijn meestal “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil. Een eventuele derde set wordt als supertiebreak ofwel wedstrijdtiebreak gespeeld (tot tien punten met twee punten verschil).

Padelwedstrijden zijn meestal “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil.

Opslag
De opslag van Padel moet onderhands, waarbij de bal maximaal op de hoogte van je middel (navel) geslagen mag worden. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant van de Padelbaan geslagen. Vervolgens wordt de opslag afwisselend van links en rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiten achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrensd), tussen de middellijn en de zijwand van de Padelbaan. De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiten. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Als de bal bij een eerste of tweede service de netrand raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.